Er zijn alleen al in Nederland tienduizenden planten, dieren en schimmels. Om te leren hoe ze te onderscheiden kan een bergbeklimming lijken. Apps die met Artificial Intelligence soorten kunnen identificeren kunnen deze drempel enorm verlagen. Zo is er voor foto’s van Nederlandse en Europese soorten ObsIdenfity. Voor vogelgeluiden is er Birdnet en Merlin. Vogels zijn echter niet de enige diersoorten die geluid maken: veel van de Nederlandse sprinkhanen en krekels produceren geluid, dat per soort verschilt. Krekels maken fluitende geluidjes, sprinkhanen meestal meer krassend, tikkend of ratelend geluid.

Om het leren van deze geluiden veel toegankelijker te maken, heeft Aquila Ecologie, in samenwerking met Provincie Limburg, zich toegelegd op het maken van een Android app die met AI de geluiden onderscheidt. De 35 soorten die de app kan herkennen worden met 90% nauwkeurigheid onderscheiden, wat uitzonderlijk hoog is. De app zal, wanneer deze beschikbaar komt, bij een herkenning foto’s van de soort laten zien en een tekst met basisinfo.

Met de nauwkeurige herkenning van geluiden wordt opeens ook mogelijk om lange opnamen te analyseren en daarin alle soorten te herkennen. Daarmee kunnen allerlei onderzoeken gedaan worden naar het voorkomen en activiteit van sprinkhanen die eerder niet mogelijk waren.

Dat de herkenning zo nauwkeurig is, komt door een speciaal voor dit doel ontwikkeld algoritme van Aquila Ecologie. Waar vogels herkend worden op basis van spectrogrammen (visualisering van de toonhoogtes over de tijd heen), werkt het algoritme van Aquila Ecologie op basis van de ruwe geluidsdata. Het ontwikkelen van zo’n algoritme is veel werk: er zijn oneindig veel verschillende mogelijkheden van verschillende laagjes van bewerkingen die uiteindelijk leiden tot een herkenning. Maar het is ook de uitdaging om de juiste laagjes op elkaar te stapelen om zo de best mogelijke resultaten te krijgen.

De app voor Android zal waarschijnlijk rond juni 2024 beschikbaar komen.